Maaliskuun puolivälissä alkoi levitä suruviesti. Asessori Mauri Antero Lindholm (6.8.1940-15.3.2022) oli nukkunut ikiuneen.

Vihdin Ojakkalassa kuusilapsiseen perheeseen syntynyt Lindholm tuli läntisellä Uudellamaalla tunnetuksi erityisesti monitaitoisena poliisimiehenä ja lukuisista luottamus- ja järjestötehtävistä.

Työ poliisilaitoksen palveluksessa avautui armeijan jälkeen kun Lindholm kävi Vihdin poliisiasemalla näyttämässä sääntöjen mukaisesti sotilaspassinsa.

Nimismies Lauri Lausmaa ajatteli poliisityön sopivan Lindholmille, jolle Lausmaa antoi vinkin käydä kysymässä harjoittelupaikkaa Espoon nimismiespiiristä.

Työtä olikin tarjolla; aluksi kansliatöitä esimerkiksi verojen perinnässä. Pian vuorossa olivat Otaniemessä Poliisiopiston alokaskoulutus, miehistökurssi ja myöhemmin Lindholm suoritti alipäällystökurssin ja päällystökurssin.

Espoon nimismiespiirissä Lindholm työskenteli 17 vuotta nuorempana konstaapelina, vanhempana konstaapelina, ylikonstaapelina ja komisariona.

Espoon työjaksollaan Mauri Lindholm oli välillä puoli vuotta Hyvinkäällä hoitamassa vs. apulaisnimismiehen tehtäviä, joihin kuuluivat myös syyttäjän tehtävät.

Tämän jälkeen Lindholm palasi töihin Espooseen kunnes siirtyi komisarion virkaan Vihdin nimismiespiiriin vuonna 1977.

Mauri Lindholm asui Espoossa vaimonsa Sirkan ja tyttärensä Tiinan kanssa vuoteen 1975 saakka, jolloin perhe osti omakotitalon Nummelasta. Avioliittovuosia Lindholmeille kertyi 61.

Vihdin nimismiespiirissä Mauri Lindholm teki poliisityötä 22 vuotta, jona aikana hän työskenteli myös nimismiehen tuuraajana ja syyttäjänä.

Työura jatkui vuonna 1999 Lohjalla ylikomisariona ja vetäjänä Lohjan ja Vihdin yhteisessä huumetyöryhmässä, jonka toimialue laajeni vuonna 2003 Raaseporin kihlakunnan alueella.

Lindholm oli mukana useissa lääninhallituksen asettamissa työryhmissä ja työskenteli esimerkiksi selvitysmiehenä kihlakuntauudistusta valmisteltaessa.

Poliisien järjestötoiminnassa Mauri Lindholm oli Espoon poliisiyhdistyksen puheenjohtajana ja sittemmin Uudenmaan Komisariot -yhdistyksen puheenjohtajana ja sai kunniapuheenjohtajan arvon.

Eläkkeelle Mauri Lindholm siirtyi vuonna 2003, jolloin hänelle myönnettiin tunnustuksena pitkästä työurasta Poliisin Ansioristi. Työura poliisilaitosten eri tehtävissä kesti 43 vuotta

Tasavallan presidentin Tarja Halosen myöntämän asessorin nimen ja arvon Lindholm vastaanotti vuonna 2006.

Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan Ritarimerkin Mauri Lindholm sai vuonna 2013.

Monitaitoinen poliisimies Mauri Lindholm haluttiin mukaan moniin yhteiskunnallisiin tehtäviin.

Lista on tavattoman pitkä, esimerkkeinä SYP:n Nummelan konttorin valvoja, Osuuskauppa Seudun hallintoneuvosto, Vuorelan koulukodin johtokunta, Vihdin Mielenterveysseuran hallitus ja Vihdin päihdeasiain neuvottelukunnan yhteistyöryhmä.

Mauri Lindholm oli Lions Club Vihti/Hiidenveden perustajajäsen ja ensimmäinen presidentti.

Leijonaharrastus laajeni lohkon piirihallitukseen, varapiirikuvernööriksi ja huumetiedotustoimikunnan johtoon.

Maanpuolustuskoulutus ry:n Vihdin Paikallisosastoa Mauri Lindholm alkoi johtaa pian eläkkeelle jäätyään.

Lindholm työskenteli useita vuosia myös Vihdin Rintamaveteraanien puheenjohtajana sekä Veteraanien Uudenmaan piirihallituksessa ja oli aktiivisesti mukana reserviläisjärjestöjen toiminnassa.

Nummelaneuvoksen arvonimen Mauri Lindholm sai Nummelan Killalta vuonna 2004.

Eläkevuosien edetessä Maurin ja Sirkan yhteiseksi rakkaaksi harrastukseksi tuli golf. Järjestömiestä kaivattiin tässäkin harrastuksessa – Mauri Lindholm oli kahdeksan vuotta Vihti Golf Clubin senioritoiminnan puheenjohtaja.

Myös keilailu oli läheinen harrastus. Kuntoaan Sirkka ja Mauri pitivät yllä päivittäisillä kävelylenkeilläänkin Nummelassa.

Minulla oli ilo ja nöyrä kunnia tuntea työtehtävieni takia Mauri Lindholm vuosikymmenten ajan niin hänen työtehtävissään kuin lukemattomissa järjestöjen tapahtumissa.

Viime viikkojen aikana mieleeni on noussut valtavan lämpimiä ajatuksia Mauri Lindholmista – hänen verrattomasta huumoristaan ja tavastaan toimia. Hän ei pitänyt ääntä itsestään.

Hänen iloisuutensa, elämänmyönteisyytensä ja auttamisen halunsa lämmittävät meitä jäljelle jääneitä pitkään. Meitä on suuri joukko.

Keskiössä ovat nyt Sirkka ja tytär Tiina perheensä ja jälkikasvunsa kanssa. He saattoivat Mauri Lindholmin viimeiselle matkalle Nummelan kirkossa eilen lauantaina.

Teksti ja kuva: Vesa Valtonen